Dekupaž tehnika – farbanje jaja

Pin It
Dekupaž jaja za Uskrs

Dekupaž tehnika je planetarno popularna i skoro da ne postoji domen kreativnosti u kojem je ne možemo primeniti. Osim što je laka i ne toliko zahtevna tehnika, dekupaž je svakako spada i pod dosta jeftine hobije jer često možemo iskoristiti predmete i salvete koje već imamo kako bismo napravili nešto novo. Pošto nam se bliži Uskrs, sada je pravo vreme da osmislimo kojim ćemo to sve tehnikama da farbamo jaja i da pripremimo materijal i potrebne stvari na vreme ( a ne kao obično, dan pred Veliki petak da trčimo po prodavnicama kupujući boje).  

 

Farbanje jaja dekupaž tehnikom – materijal

Za izradu ovih unikatnih prelepih uskršnjih jaja biće vam potrebno sledeće:

  • tvrdo kuvana jaja ( a ako želite baš da istaknete, što ne biste na vreme nabavili guščija jaja?)
  • salvete sa uskršnjim i cvetnim motivima
  • mekana četkica
  • kukuruzni skrob
  • jestive boje i jestive šljokice ( na jaja koja ćemo posle jesti ne smemo stavljati nikakve hemikalije i boje koje nisu jestive, jer se sve te materije upijaju kroz ljusku od jaja koja je inače veoma porozna. Jedino u slučaju ako želite da jaje bude isključivo za ukras, tada možete koristiti lepkove, boje i ostale materijale)
  • jedno razmućeno belance
Preporuka:   Mafini u jajetu - Uskršnja jaja mafini

uskrsnja-jaja-dekupaz-tehnika-2

 

Farbanje jaja dekupaž tehnikom – izrada

Kada ste pripremili tvrdo skuvana i ohlađena jaja, potrebno je da pripremite i motive sa salveta koje želite da koristite prilikom dekupažiranja jaja. Pošto jaja ne predstavljaju velikui površinu za rad, tada je važno da na salvetama imate sitnije motive kako biste ih lepo uklopili. Iscepkajte salvetu na delove koje želite koristiti prilikom dekoracije jaja:

uskrsnja-jaja-dekupaz-tehnika-3

Jaje bi, pre dekupaža, bilo poželjno postaviti u držač za jaja (to skoro svi imaju u svom domu) a ako ga nemate, možete iskoristiti čašicu od rakije ili neku sličnu manju posudu. Jedno belance dobro razmutite tako da bude u penastom stanju i krenite sa dekupažom jaja. Komadić iscepkane salvete prvo naslonite na suvo jaje (nema potrebe ni jaje niti salvetu prethodno kvasiti), pa onda četkicu umočite u razmućeno belance i krenite da lepite salvetu tako što ćete preko nje prelaziti četkicom. Naravno, kada lepite salvetu, onda uzimate samo onaj gornji, najtanji sloj na kojem se nalazi slika. Vodite računa da ne pritiskate četkicu, niti da preterano “trljate”, jer je raskvašena salveta veoma mekana i može vam se pocepati. Sličica po sličica, i oblepite čitavo jaje po želji:

Preporuka:   Najbolji trikovi i ideje za ukrašavanje jaja - Saveti za dekoraciju uskršnjih jaja

uskrsnja-jaja-dekupaz-tehnika-4

Kada ste oblepili jaje po želji, ostavite ga da se belance na njemu osuši (ono nam je bilo divan prirodan lepak). Ako vam izgled vašeg uskršnjeg jaja nije odgovarajući, tada možete dodati malo boje i šljokica a to ćete uraditi na sledeći način: uzećete kafenu kašičicu kukuruznog skroba i pomešati sa malo vode kako biste dobili gustinu paste za zube. U tu smesu možete umešati jestivu boju i/ili šljokice, i sa tim “prelakirati” jaje.

uskrsnja-jaja-dekupaz-tehnika-5

Premazana jaja, ostavite da se osuše, najbolje na reštkicu od rerne ili za piškote. Kada su jaja potpuno suva, vaše uskršnje blago je spremno. Dobili ste fantastična jaja farbana dekupaž tehnikom!

Preporuka:   Namirnice za popravljanje raspoloženja!

uskrsnja-jaja-dekupaz-tehnika-6

Pin It

FB Komentari

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

eXTReMe Tracker