Domaći sok od pomorandže. Prirodan i jeftin đus – od 4 narandže 9 litara soka!

Pin It
Domaci sok od pomorandže i džem od narandže

Ovim receptom sa slikama saznaćete kako da od samo 4 pomorandže dobijete 9 litara soka. Deluje neverovatno ali je istinito, jer i sama nisam verovala, ali posle napravljenog soka sam se razuverila. I što je najbitnije, ovaj domaći sok od pomorandže, domaći đus sok,  je potpuno prirodan, jeftin i ukusan, tj. pitak. Od ostataka pripremljenog soka, pulpe od pomorandže, se pravi ukusan džem od pomorandže, tako da nema otpadaka!

Za pravljenje soka i džema od pomoranže ne treba više od 60 minuta.

Recept za sok od pomorandže

Potrebni sastojci:

  • 4 pomorandže,
  • 1 kg šećera,
  • 30 gr limontusa, tj. limunske kiseline,
  • 9 litara vode.

Sok od narandže - potrebni asastojci

Način pripreme soka od narandže:

  • Pomorandže oprati i staviti u proključalu vodu da odstoje 4-5 minuta, na taj način se iz pomorandže gubi gorčina (para od vode će vašu kuću osvežiti mirisom pomorandže),

Pomorandže stavljamo u proključalu vodu da se izgubi gorčina

  • Zatim te iste narandže ispasirati u blenderu ili samleti na mašini za mlevenje mesa, šta god da imate (iseckati ih pa samleti ako vam je tako lakše),

Iseckane pomoranže se melju u blenderu

Narandze-u-blenderu

Iseckane pomoranže se melju u blenderu

Samlevene narandže za sok

  • Ispasirane ili samlevene narandže preliti sa otprilike 3 – 4 litara vode i promešati, a onda sačekati 10 minuta da narandže fino otpuste sok i pomešaju se dobro sa vodom.

Samlevene pomorandže

Sok od narandže - sa vodom preliven

  • Procediti sok kroz cediljku,

Ceđenje soka

  • U proceđeni sok dodati ostatak vode (5-6 l vode, jer ukupno treba biti 9l vode), dodati limontus (limunsku kiselinu ili limuntus je drugi naziv) i šećer. Ovo dobro izmešati, sve dok se šećer ne istopi, ili jednostavno ostavite uz povremeno mešanje da se sam otopi (oko 10-20 minuta),
  • Ovaj sok preručiti u čašu, bokal ili flaše, spreman je za konzumiranje i posluživanje.

Čaša domaćeg soka od naranže

Dobili smo 9 litara ukusnog, prirodnog i kvalitetnog soka, bez grama hemijskih elemenata kojih ima u kupovnim sokovima. Pošto se 9 litara soka ne može (najčešće) odmah popiti, ostaviti ga u frižider kako bi održao svežinu. U tome mu pored hladnoće pomaže i limontus koji je prirodni konzervans.

Domaći prirodan sok od narandže

Količinu soka možete prilagoditi svojim potrebama, recimo ako podelite na pola sastojke dobićete upola manje soka.

Recept za džem od pomorandže

Ostatke od pravljenja soka – pulpu od narandže možemo iskoristiti za spremanje ukusnog džema.

Pulpa od pomorandže

Ukusan džem od pomorandže se priprema veoma brzo i lako. Ostatke od narandže, narandžinu pulpu, staviti u šerpu, dodati malo konzervansa, sipati šećer po ukusu i kuvati 10-15 minuta, uz povremeno mešanje. Potrebno je kuvati onoliko koliko smatrate da džem treba biti gust.

Ukusan džem od pomorandže

Prijatno…

Sok i džem od narandže

Upišite komentar ukoliko vam se dopao naš recept.

Pin It

FB Komentari

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

eXTReMe Tracker