Kako produžiti vek trajanja mašine? Koristiti Limontus umesto Kalgona!

Pin It
Limontus - limunska kiselina - umesto Kalgona

Dešava li se i vama da vam uvek nedostane novca kada trebate kupiti nešto što na prvi pogled i nije tako neophodno? Sredstva za čišćenje i održavanje veš mašine su najčešće veoma skupa, pa kupovinu ovih sredstava uvek ostavljamo za neki drugi put. Iako tako rizikujemo stvaranje naslaga kamenca na grejačima veš mašine. U tekstu koji sledi ćete saznati kako da sami napravite domaći Kalgonit, sredstvo za skidanje kamenca iz veš mašine od kuhinjskih namirnica, a njime ćete produžiti vek trajanja svoje mašine, izbeći ćete česte kvarove i skupe popravke veš mašine.

Tajni sastojak za domaći Kalgonit jeste Limunska kiselina koja se prodaje pod imenom Limontus ili Limuntus.

Čišćenje veš mašine limontusom umesto kalgona

Potrebno je da jednu punu čašu limontusa, tj. limunske kiseline, sipate u bubanj veš mašine. Naravno, podrazumeva se da mašina bude prazna, bez veša i bez deterdženta ili omekšivača.

Zatim ćete mašinu uključiti na maksimalnih 90 stepeni (kao kad perete beli veš) i ostaviti da odradi ceo ciklus pranja predviđen programom.

Ovaj postupak je neophodno uredno ponavljati na svaka 3 meseca. Na ovaj način sa sigurnošću eliminišete stvaranje kamenca na grejačima veš mašine. Samim tim, kada nema kamenca na grejačima oni brže zagreju vodu u mašini pa se na ovaj način smanjuje i potrošnja struje a produžava „životni vek“ grejača jer se brže isključuju – manje rade punom snagom.

Soda bikarbona za čišćenje veš mašine

Preporuka je i da pri pranju veša u deterdžent obavezno sipate i jednu kašičicu sode bikarbone. Na taj način takođe produžavate vek trajanja mašine a veš će biti blistaviji i sjajniji, bolje opran. Pročitajte detaljnije članak o korišćenju sode bikarbone za čišćenje veš mašine.

Pin It

FB Komentari

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

eXTReMe Tracker