
Naučnici sa Univerziteta Džon Hopkins su u svojim istraživanjima otkrili da ukoliko se smanji unos soli za 3g dnevno mogu se smanjiti glavobolje za oko 30%. A provereno deluje, samo se trebate pridržavati saveta koje navodimo u nastavku.
Učesnicima u eksperimentu je prvo davano 9g soli dnevno da unesu u svoj organizam, pa je zatim dnevna doza unosa soli smanjena na šest grama soli dnevno, što je doprinelo do smanjenja glavobolja za oko 30%. Na kraju eksperimenta je dnevna doza unosa soli u organizam smanjena na samo 3g soli dnevno, što je doprinelo dodatnom smanjenju glavobolja.
Pretpostavlja se da manji unos soli u organizam, tj. natrijuma, dovodi do snižavanja krvnog pritiska, što je direktno povezano sa umanjenjem glavobolja, s obzirom da su one najčešće uzrokovane visokim krvnim pritiskom.
Hipertenzija tj. visok krvni pritisak drastično povećava rizik od raznih oboljenja i situacija: od moždanog udara, od srčanog udara, od bolesti bubrega, od osteoporoze, a čak i od nekih vrsta karcinoma. Iz nabrojanih razloga je dobro smanjiti dnevni soli u organizam koji utiče na smanjenje krvnog pritiska, a posredno i na smanjenje rizika od nabrojanih bolesti.
Najčešće je razlog prekomernog unosa soli dosoljavanje hrane iz tanjira. Treba izbeći i dimljenu i usoljenu hranu, mesne prerađevine, grickalice, itd, sve namirnice koje sadrže dodatak soli.
Glavobolja je često uzrokovana i promenom vremena, nedostatakom sna, umorom ili emotivnim stresom. Takođe i preteran unos alkohola u organizam i preskakanje ili neredovni obroci utiču na glavobolje, pa bi trebalo da eliminišete koliko god možete navedene uzroke glavobolje.