Maslinovo ulje – hrana i lek

Pin It

Maslina je biljka koja je poznata na Mediteranu 5 000 godina kao sveto drvo. Svoje korisno dejstvo zasniva na procentu od 70% nezasićenh masnih kiselina. Najvećim delom je to oleinska kiselina, koja odgovara onoj u mleku. U maslinovom ulju ima dosta antioksidanata. Lekovito dejstvo masline a samim tim i maslinovog ulja na organizam čoveka je višestruko. U internoj medicini kod povišenog krvnog pritiska, koronarne bolesti, aritmije, raznih KV bolesti i crevnog spazma. Najnovija istraživanje su pokazala da maslina pomaže u lečenju loše erekcije. Pomaže kod zatvora, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Kod žena koje uzimaju maslinovo ulje postoji 45 odsto manji rizik da dobiju rak grlića materice i raka dojke.

Činjenice o maslinovom ulju

  • nema holesterola i ima 77 % nezasićenih masnih kiselina
  • nema glutena i nema soli
  • poboljšava ukus druge hrane
  • sva ulja imaju otprilike istu kalorijsku vrednost, ali je zbog intenzivnog ukusa i mirisa maslinovog ulja njega manje potrebno dodati hrani
  • maslinovo ulje sadrži 1.6mg, ili 2.3 IU (International Units), vitamina E (prirodnog  antioksidanta) po kašici (14g)
  • jedna kašika daje 8 % potrebne količine vitamina E
  • upotreba maslinovog ulja smanjuje holesterol

 

 

Pin It

FB Komentari

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

eXTReMe Tracker