
Veoma ukusna poslastica koja se sprema veoma brzo. Svako od nas je makar jednom probao šampitu, i velika je verovatnoća da nam se svima svidelo. Evo recepta kako napraviti šampitu od 10 jaja. Šampita se pravi od jaja i od patišpanja…
Šampita – sastojci i način pripreme šampite
Patišpanj kora:
- 10 žumanaca ,
- 3 kašike brašna,
- 2 kašike ulja,
- 2 kašike mleka,
- prašak za pecivo,
- džem po izboru,
- umutiti sastojke,
- i peći na 250 stepeni oko 10 min.
Ceo postupak pripreme: 10 belanaca umutiti , skuvati šerbet od 500g šećera i 3 šoljice vode i vreli šerbet (mora biti gusto, slično kao med) sasuti u belanca pa sve dobro mutiti oko 15 min (manje ili više, dok se ne napravi bela penušasta masa).
Istrezti na hladnu koru i oblikovati. Na koru namazati džem. Preko džema dodati umućenu masu od belanaca i šerbeta.
Šampitu rezati na kocke, ukrasiti po želji i služiti.