Najukusniji domaći mančmelou – recept

Pin It
domaci mancmelou

Mančemelou, jedan od slatkih simbola našeg detinjstva koji i danas rado pojedemo. Šta ako bismo vam rekli da je moguće napraviti i domaćuu verziju ovog popularnog deserta, koji je čak i bolji od originala?

Probajte, nećete se pokajati.

Sastojci koji će vam biti potrebni su sledeći:

– 12 kašika kristal šećera
– 12 kašika šećera u prahu
– 1 kesica vanilin šećera
– 3 kapi ekstrakta vanile
– 5 kašika ledeno hladne vode
– 7 jaja
– ½ šolje ulja
– 10 kašika šećera u prahu
– 7 ravnih kašika brašna
– 2 kesice brubon valiniln šećera
– 3 ravne kašike kvalitetnog kakaoa
– ½  kesice praška za pecivo
– 1 šolja toplog mleka
– 80 g margarina/maslaca
– 100 g čokolade
– Par kapi ulja

 

Priprema:

Najpre pripremite biskvit i to tako što ćete razdvojite belanca od žumanaca. Belanca ostavite u frižider, dok pripremate biskvit. Umutite žumanca, dodajte kesicu vanilin šećera, ulje i 10 kašika kristal šećera. Mutite mikserom dok se sve fino ne sjedini.

 

Mancmelou

Brašno pomešajte sa sa praškom za pecivo i kakaom. Sjedinite tu mešavinu sa jajima i mlekom i sve umutite, ali ovog puta špatulom, ne mikserom. Izlijte smesu u tepsiju koju ste prethodno dobro namastili i zapecite u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.

Dok se biskviti peče, napravite fil i to tako štp ćete dobro ulupati belanca tako da se napravi čvrst sneg. Postepeno dodajte šećeri nastavite da mutite. U šerpicu sa pet kašika ledeno hladne vode dodajte 12 kašika šećera u prahu i ekstrakt vanile, pa zagrevajte tako da se napravi sirup.

Dobijeni sirup dodajte veoma polako u sneg od belanaca i nastavite da mutite. Pečeni biskvit izvadite iz rerne pa ga premažite belim filom, ostavite u frižider na dva sata kako bi se fino stegao.

Rastopite čokoladu sa maslacem ili margarinom, dodajte ulje i ostavite da se malo prohladi.

 Kako se pravi mancmelou?

Mančmelou izvadite iz frižidera. Možete ga iseći kao kolač ili vaditi čašom kako bi izgledao kao originalni proizvod. Prelijte kolače čokoladnom glazurom i ponovo vratite u frižider da se dobro ohladi.

Pin It

FB Komentari

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

eXTReMe Tracker