
Najiskusnije roštiljdžije kažu da pravljenje ćevapa nije teško, da je neophodno samo dobro meso, treba znati način pripreme ćevapa i da smesa dovoljno odstoji. Za Sarajevski ćevap, Pazarski ćevap ili Prizrenski ćevap tajni sastojak je u vrsti mesa i u njegovom stojanju.
Recept za smesu za ćevape
Sarajevski ćevap ili Prizrenski ćevap ili Pazarski ćevap, svi imaju istu sadržinu i istu metodologiju pripreme.
Prvo, potrebno je kupiti dobro – sveže meso, mora se ispoštovati način pripreme i treba sačekati da smesa dovoljno odstoji.
Potrebni sastojci za prave Sarajevske ćevape:
- 1,5 kg mlevene junetine,
- 0,5 kg jagnjetine,
- 4-5 češnja belog luka,
- 2% od ukupne količine mesa, soli,
- 2 kašičice sode bikarbone.
Način pripreme Sarajevskog ćevapa
Svo meso, junetinu i jagnjetinu, isečite na kockice i dobro posolite i promešajte. Zatim se to meso, iseckano, prelije sa otprilike 100 ml vode i belog luka koje ste ranije prokuvali. Smesu ponovo po prelivanju treba izmešati i ostaviti preko noći u frižideru da odstoji (u toj salamuri, meso i voda).
Sutradan smesu treba samleti u mašini za meso dva puta, ostaviti da odstoji par sati na dnevnoj temberaturi da se dodatno pomešaju mirisi i ukusi, a zatim staviti u frižider. Pre nego što se počne sa oblikovanjem ćevapa zadnji korak za pravljenje smese je dodavanje 2 kašičice sobe bikarbone i mešanje sadržine.
Želimo vam prijatan ručak i uživanje u ukusnim ćevapima!
Vratite nam se pošto ručate i odmorite i prenesite nam utiske o ovom receptu. Mi smo ga probali i oduševili se.