Ad:

Namirnice koje štite od raka. 10 najboljih namernica protiv raka.

Pin It

Naučnici su nakon detaljnih istraživanja izdvojili deset namirnica za koje tvrde, da su savršeni čuvari vašeg zdravlja i da se njihovom primenom smanjuje procenat nastanka raka. Hrana koju svakodnevno konzumiramo može da bude lek ali i otrov koji će nakon dugogodišnje primene dovesti do raka ili drugih degeneratinih bolesti.

1.Zeleni čaj
Kinezi, koji imaju malo slučajeva raka, piju ovaj napitak rutinski, umesto kafe. Zeleni čaj se dobija od listova biljke Camellia sinensis. Sadrži antioksidanse koji pripadaju grupi flavonoida i naročito obiluje katehinima koji su i odgovorni za lekovitost. Pružaju zaštitu od arteroskleroze, srčanih bolesti i raka. Ispitivanja su pokazala da jedan od najvažnijih katehina, epigalokatehin galat (EGCG), neutrališe enzim koji je odgovoran za rast kancerskih ćelija.

2. Paradajz

Iako još nije pouzdano utvrđeno da li je likopen , pigment koji mu daje boju, odgovoran za korisna svojstva paradajza ali naučne studije potvrdjuju da konzumuranje paradajza utiče na sprečavanje nekoliko tipa kancera, i to želudca, debelog creva grlića materice itd..
 
3. Čarobni pasulj
 
Ova mahunarka veoma je korisna za zdravlje i štiti od raznih oblika kancera. Pasulj sadrži fitomaterije koje sprečavaju nastanak prekancerogenih ćelija. Labaratoriski je potvrdjeno da materije iz pasulja sprečavaju šrenje tumora i oštećenje okolnog tkiva.
 
4. Kupusasto povrće
 
Kupus, brokoli, karfiol i druge namernice iz ove grupe sadrže materiju koja će sprečiti nastanak tumora debelog creve, materice, dojke, pluća.
 
5. Tamnozeleno lisnato povrće

 
Spanać, kelj, cikorija, zelena salata i blitva bogati su izvori folne kiseline, biljnih vlakana i karetonojida. Ove materije će sprečiti pojavu raka usta, grla, pluća, pankreasa, kože.

Preporuka:   Grč tokom treninga, šta raditi u tom slučaju?

6. Pečurke

Nekoliko vrsta pečuraka ima izvanredna isceljiteljska svojstva. Japanske pečurke maitake, šiitake, cordiceps i reiši ubijaju ćelije raka povećavanjem aktivnosti T ćelija i povećavanjem koncentracije kiseonika u ćelijama što smanjuje mogućnost njihove nekontrolisane deobe. Naučne studije navode efikasnost ovih namirnica u kontroli raka dojke, pluća i prostate i umanjivanju neželjenih efekata hemoterapije.
 
7. Beli luk
 
Beli luk pored antibakterijskih, antivirusnih i antigljivičnih svojstava ima i antikancerogena svojstva. Njegova lekovita svojstva potiču od sumpornih jedinjenja koja izbacuju kanacerogene iz organizma pre nego što stignu da oštete DNK, i izazivaju samouništenje kanceroznih ćelija.
 
8. Jagode, maline, borovnice
 
Bobičasto voće je rudnik antioksidanata, a imaju i sposobnost izbacivanja slobodnih radikala iz organizma pre nogo što izazovu oštećenje ćelija. Uključite ove plodove u ishranu kroz voćne salate i jogurt, sok ili kao dodatak cerealijama.
 
9. Začini
 
Sveži đumbir i kurkumin, tj. indijski šafran, imaju snažno protivupalno delovanje i ometaju rast tumora. Osim toga, čaj od đumbira pomaže u borbi protiv mučnine tokom hemoterapije. Kurkumin je sastojak karija, ali u njemu je zastupljen tek sa 20 odsto, stoga ga je bolje koristiti samostalno.
 
10. Bojama protiv kancera
 
Voće i povrće bogato je materijama koje štite od raka. Ovde važi jednostavno pravilo – što je boja izraženija to je i sadržaj korisnih materija veći. Osim toga, ove namirnice pružaju i sekundarnu zaštitu od bolesti, jer održavaju optimalnu telesnu težinu.
Preporuka:   Kako se rešiti prazničnog stomačića
Pin It

FB Komentari

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

eXTReMe Tracker