Ad:

Da li se sme piti voda tokom obroka?

Pin It
Voda tokom obroka

Vodu ne treba piti tokom obroka! Ako su vas mama ili baka nekad upozorile da ne bi trebalo da sokom, alkoholom ili vodom “zalivate” ručak, znajte da su bile u pravu.

Iako je veoma važno svakodnevno hidrirati organizam i u sebe uneti minimum dve litre tečnosti, ovo ne važi za ispijanje vode za vreme obroka.

Iako je tečnost veoma važna za normalno varenje, ukoliko se ona unosi zajedno s hranom, može da poremeti nivo koncentracijekiseline i žuči u želucu, koje su ovom organu neophodne da bi pravilno svario hranu.

Ovo posebno važi za ohlađenu vodu, jer ona može da uspori čitav proces prerade hrane i da zbog toga imate dodatni osećaj težine u stomaku. Ako ste žedni, popijte vodu ili 15 minuta pre obroka i pokušajte da je ne uzimate barem sat vremena posle.

Preporuka:   Kako izbeliti zube kod kuće - izbeljivanje zuba hidrogenom

Ukoliko je jelo baš bilo slano ili suvo i morate da uzmete tečnost, uzmite samo par gutljaja vode zagrejane na sobnu temperaturu, u koju možete nakapati malo limuna ili jabukovog sirćeta, jer je kiselina blagotvorna za varenje, a na taj način ćete isprati i sav višak hrane koji se nakupio u ustima.

Takođe, umesto vode, dobro će vam doći i neki biljni čaj, recimo od kamilice, nane ili majčine dušice, jer oni umiruju želudac.

Pin It

Čitajte još...

Preporuka:   Kako rešiti problem neprijatnog mirisa iz sudopere ili lavaboa

FB Komentari

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

eXTReMe Tracker