Ad:

Evo saveta, kako se rešiti problema kada lice peče i boli od šminkanja

Pin It
Šminkanje - lice zapaljeno i bolno

Lice vas boli i peče od šminke? Evo šta vas muči i kako se rešiti problema. Ne forsirajte šminku i kozmetičke preparate koji vam ne prijaju!

 

Od maskare vam oči suze kao lude

Najverovatnije zato što joj je istekao rok! Kada ste poslednji put pogledali rok trajanja vaše šminke?

“Maskari rok ističe brže nego ijednom kozmetičkom proizvodu – tri meseca od otvaranja!”, kaže kozmetički hemičar Džim Hamer. Mračna i vlažna unutrašnjost maskare idealno je leglo bakterija. Što je maskara starija, to ima više grudvica koje uvek završe u oku.

Rešenje

Stavite podsetnik u mobilni telefon ukoliko ne možete da se setite i on neka vas svaka tri meseca podseća na istek roka ili označite maskaru datumom. Imali ste infekciju oka? Bacite je odmah!

Preporuka:   Prirodne boje - Bojenje jaja na prirodan način

 

Karmin vam isušuje usne − ali opako!

“Pigmenti iz karmina za usne zapravo su puderasti i sprečavaju prodor vlage u usne”, kaže Hammer. Mat verzije ruževa su najgore i zbog njih imate osećaj da na usnama imate masku od gline.

Rešenje

Ne morate da pristajete na kompromise – sve više beauty brendova nudi svoje verzije intenzivne boje za usne u teksturi koja zaista vlaži usne. Zato obratite pažnju kada kupujete šminku.

 

Nakon manikira lice vas jako svrbi

Lakovi za nokte su glavni uzrok periorbitalnog dermatitisa – osipa na licu koji nastaje oko kapaka kad dodirnete lice nakon manikira, odnosno lakiranja noktiju.

“Lak se sastoji od iritirajućih materija za plastifikaciju”, upozorava Hammer.

Preporuka:   Prirodni lekovi protiv ujeda komaraca

Rešenje

Pokušajte da pronađete lakove za nokte koji u svom sastavu nemaju agresivne formaldehide, dibutil-ftalate i toluen. Mnogi brendovi su ih se odrekli, ali pre lakiranja noktiju ipak proverite sastojke!

Šminkanje - lice zapaljeno i bolno 

 

Senka za oči vam zateže kapke

Ovde nije reč o sastojcima senke (jer brendovi se brinu o tome da njihove formule nadgledaju dermatolozi i oftalmolozi), nego o formi.

“Nanošenjem senke u prahu na kapke stvarate prašinu oko očiju, gde se čestice slegnu”, kaže Hamer.

Rešenje

Zaboravite na senke u prahu – nema ništa privlačno u očima koje su krvave i uokvirene prašinom u boji. Istina, većina senki nije „prašnjava“, ali 100% ste sigurni s kremastim senkama.

 

Od pudera vam se koža “upali”

Bez obzira na to da li imate fleke ili bubuljice po koži, razlog su najvjerojatnije bakterije.

Preporuka:   Kako očistiti beli luk, za samo 10 sekundi

“Tečne formule su najčešće napravljene s vodom. Ako u tečni puder umočite prst ili nečistu četkicu, mikrobi se lako nastane i razmnožavaju”, kaže Hamer.

Čak i kompaktni puder može da stradati, a o sunđerima za nanošenje šminke da i ne govorimo.

Rešenje

Držite se tečnih pudera koji dola­ze u tubi ili s pumpicom. Tako ćete sprečiti kontakt između prstiju i formule. Ako koristite sunđer, perite ga svake nedelje (ili menjajte novim).

Pin It

FB Komentari

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

eXTReMe Tracker