Ad:

Kako da osvežimo stari nameštaj – dekupaž

Pin It

Ako imate stari nameštaj koji više nije za upotrebu zbog toga jer više nije moderan, predlažemo vam tehniku dekupaž kojom možete od starog da napravite potpuno novi, moderan i upotrebljiv nameštaj.

Dekupaž tehnika ukrašavanja nameštaja, ali i bilo kojih drugih čvrstih materijala doživela je neverovatan povratak. Stara tehnika, koja nam je došla s istoka, postala je pravi hit u svim domaćinstvima. Suština dekupaža je isecanje i lepljenje papira. Za dekupaž koristi se papir za dekupaž ili jednostavno papirne salvete i komad starog nameštaja, stakla ili neka keramička površina.

Potrebno vam je: komad nameštaja (to može biti stari stočić ili ormarić za početak), motivi koje želite (bilo kakav papir, razglednice, pa i fotografije, kao i salvete, a najbolji je specijalni dekupaž papir). Uz to vam je potrebno vreme i nešto alata: lepak (preporučuje se dekupaž lepak, koje sadrži i lak, koji služi i kao gornja zaštita, a neki majstori tvrde da vam može poslužiti i običan lepak  za drvo, koje rastopite u malo vode), oštre makaze ili skalper, akrilni bezbojni lak, te četkica za nanošenje lepka ili sunđerčić.
 
Postupak je sledeći :
Površinu koju ćete raditi dekupaž očistite ili ako je u pitanju drvo izšmirglate tako da površina bude potpuno ravna. Zatim pripremamo papir koji ćemo raditi tako što iseckamo detelje sa salvete ili dekupaž papira pa zatim površinu koju ćemo raditi namažemo običnim ili akrilnim lepkom i na njega lepimo pripremljeni papir ali tako da bude ravno i da nam ne ostaje vazduh.
U slučaju da koristite papir za dekupaž, potrebno je da ga potopite u mlaku vodu par sekundi, stavite ga na predmet premazan lepkom i zalepite ga koristeći se mokrim rukama i sundjerom da izravnate eventualne kvržice. U oba slučaja (obični i dekupaž papir) kada se sve osuši (obično je najbolje ostaviti preko noći) prelakirajte predmet i to je to. Najbolji majstori preporučuju pet slojeva akrilnog laka (na sat vremena po jedan), jer se tako postiže najbolji izgled.
 
 
Preporuka:   Kako se zauvek osloboditi pauka iz kuće - trikovi za uništavanje pauka

Pin It

FB Komentari

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

eXTReMe Tracker