Ad:

Kako da smanjite apetit

Pin It

Ukoliko pokušavate da smanjite hranu i apetit a to vam nikako ne polazi za rukom već neprestano mislite na parče torte ili kesicu čipsa, ako nemate vremena da vodite dnevnik ishrane i beležite svaki zalogaj koji ste pojeli, pokušajte neke od trikova koje vam donosimo, a koji će vam sigurno pomoći da glad držite pod kontrolom i da smanjite apetit.

1. Jabuka pre obroka
Pošto se preporučuje jedna jabuka dnevno možete je pojesti pre glavnog obroka tj. ručka jer su neka naučna istraživanja dokazala da se na taj način unosi čak 187 kalorija manje u toku dana. Jabuke  sadrže dijetalna vlakna  i zahtevaju dugotrajnije žvakanje što dokazano izaziva sitost.
2. Popijte čaj i sačekajte pola sata
Umesto da jedete iz dosade probajte da u toku napada gladi popijete šolju crnog čaja koji će dovesti do pada hormona kortizona koji izaziva osećaj gladi. Dakle popite čaj i sačekajte da nivo hormana padne pa tako i osećaj gladi.
3. Dobro doručkujte
Nikako nemojte preskakati doručak. Naime smatra se da obiman doručak smanjuje napade gladi u toku dana. Doručak treba da je bogat proteinima koji će nam dati potrebnu energiju i držaće nas dugo sitim.
4. Pažljivo birajte hranu
Nije sva hrana jednaka i dobro pazite kako unosite kalorije. Na primer, 100 kalorija iz zobene kaše će vas mnogo više zasititi od 100 kalorija iz čipsa. Trik je u tome da pronađete hranu koja će vas najbolje zasititi sa ne tako mnogo kalorija. Zasitna hrana su namirnice bogate vlaknima i proteinima kao što su, pasulj, sočivo, krompir sa korom, orašasti plodovi, kokice, narandže i supa.
5. Šetajte
Kada osetite potrebu za hranom izađite da prošetate 15-ak minuta. Jedna studija je objavila da su ljudi koji su šetali pre nego pojedu čokoladu, unosili pola kalorija manje od onih koji nisu šetali.
6. Mirisi
Mirisanje ugodnih aroma može da smanji glad, a kao najbolje su se pokazale arome narandže i vanile jer utiču na žudnju za slatkišima. Miris jasmina dokazano smanjuje želju za čokoladom, a pepermint nam potpuno suzbija apetit.

Preporuka:   7 super zdravih namirnica koje nisu skupe
Pin It

FB Komentari

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

eXTReMe Tracker