Ad:

Kako nastaje i kako se rešiti neprijatnog mirisa vagine

Pin It

Neprijatan miris vagine je neprijatna pojava koja se može javiti svakoj ženskoj osobi, ma koliko da je uredna i pedantna. Najčešće se javlja zbog neadekvatne higijene intimnog dela tela, neadekvatnih uložaka ili neadekvatnog i nekvalitetnog donjeg veša. Ipak, ova pojava je znak da se obavezno javite svom lekaru ginekologu kako bi on ustanovio javljanje ove pojave.

Da li ste pedantna i uredna žena koja vodi računa o higijeni intimnog područja ali i dalje osećate, makar i povremeno, neprijatan miris vagine?

Postoji više uzroka zašto se dešava ta pojava, a postoji i više načina kako ukloniti neprijatan miris vagine. Najbitnije je da se ustanovi zašto se ta neprijatna pojava dešava, pa će shodno tome i da se reši problem.

Profesorka na odseku ginekologije pri medicinskom fakultetu u Nju Orleansu kaže da ovaj problem nije dovoljno istražen, da nema veliki broj studija koje su se bavile problemom vaginalnog mirisa, niti je razjašnjeno koji miris je normalan a koji nije normalan. 

Preporuka:   Kada i kako koristiti saunu? Saveti za saunu.

Ali, zna se sa sigurnošću da ako se oseti veoma jak neprijatan miris onda je u pitanju infekcija. Mada se ne manifestuju sve infekcije sa pojačanim neprijatnim mirisom intimne regije.

Pregled kod ginekologa - SAVET

Bakterijska vaginoza – predstavlja prekomeran broj bakterija u vagini – ove bakterije prouzrokuju veoma jake i izražajne mirise, koji podsećaju na miris ribe. Identičan miris nastaje i od trihomonijaze. Trihonomijaza je polno prenosiva bolest čiji je uzročnik parazit Trihomonas vaginalis.

Statistički podaci kazuju da je kod jedne trećine žena sa vaginalnim mirisom uzročnik neki drugi problem a ne vaginalna infekcija.

Smatra se da su Hroničan zatvor, preterano znojenje, loša higijena i urin na donjem vešu, takođe uzročnici lošeg mirisa. I uska odeća koja se nosi može biti uzrok lošeg – neprijatnog mirisa u području vagine. To je zato što koža ne može normalno disati jer je previše stešnjena uskom odećom.

Veoma često se dešava i da je uzrok preterana težina, tj. gojaznost. Ako na telu postoje masne naslage koje se na koži manifestuju kao opuštena, pregibana koža, onda se i zbog toga javljaju neprijatni mirisi. Jer koža se na tim mestima ne može normalno oslobađati viška tečnosti, tj. znoja, koji zarobljen na tim mestima izaziva neprijatne pirise. Da li ste gojazni ili ne, proverite na stranici Kalkulator gojaznosti.

Preporuka:   Kako ukloniti bubuljice sa leđa?

Infekcija vagine

Vaginalni miris zavisi i od menstrualnog ciklusa. A dešava se i da žene kada treniraju i vežbaju izluče malu količinu urina, a nošenje neadekvatnog uloška tada može doprineti neželjenom mirisu.

Ukoliko ste se posle pređašnjeg testa iole zabrinuli posetićete svog ginekologa koji će ispitati i otkriti razlog zašto se dešava ova neprijatnost. Razrešenje ovog problema je na vidiku posle rutinskih testova, a možda će uključivati i uključivanje terapije.

Ginekološki pregled

Ako ginekolog ustanovi da je uzrok pojave neprijatnog mirisa vaginalna  infekcija, pacijentkinji se preporučuje antibiotik ili neki drugi tretman koji uklanja uzroke lošeg mirisa.

Preporuka da bi sprečili pojavu neprijatnog mirisa jeste da se nosi pamučan donji veš, da se donji veš uredno menja, i da se ne nosi uska garderoba. Ukoliko ste gojazni, za oslobađanje od mirisa treba smršati, jer je višak kože oko vagine uzročnik neprijatnog mirisa.

Preporuka:   Kako se rešiti strija - Melem za strije

Preparati za ublažavanje neprijatnih mirisa vagine, koji se kupuju, nemaju efekta jer oni samo kamufliraju stvaran problem. Oni donose trenutno olakšanje, ali ne i rešenje problema. Postoji naznaka da ovi preparati povećavaju rizik od pogoršavanja problema, da kako problem nije rešen mogu uzrokovati još veći razvoj bakterijske vaginoze, gljivičnih infekcija, kao i posledicu svega ovoga zapaljenje karlice.

Pin It

FB Komentari

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

eXTReMe Tracker