Ad:

Kako očisiti veš mašinu

Pin It

Koliko često čistite svoju veš mašinu? Veš mašina koju koristimo svakodnevno sadrži niz bakterija, fekalnih ostataka kao i budji zaostale sa naše odeće. Nema razloga za paniku jer postoji jednostavan način da efikasno očistite veš mašinu i da se oslobodite neprijatnog mirisa i zaostale prljavšine iz veš mašine.

Preporučuje se da svakih nekoliko meseci očitite mašinu i to ne samo unutrašnjost, već da pregledate pregrade, očistite vrata, gumu, pa i posude za prašak. Ipak, najvažnije je da očistite bubanj.
Posudu za prašak, u kojoj se obično nagomilavaju ostatci praška i omekšivaca, dobro isperite mlakom vodom, zaim isperite rastvorom sirćeta i vode, i na kraju dobro je osušite krpom pre nego šo je vratite na mesto.
Gumu očistite uz pomoć sirćeta umočenog u krpicu. Savetuje se da posle pranja vrata mašine držite otvorenim.
 Bubanj možete ga očistiti sirćetom i sodom bikarbonom ili limunovim sokom. Proverite prvo da li je u bubnju ostalo nešto odeće, možda zalutala čarapa. Ispraznite ga. U pregradu za prašak za veš uspite 2 kašike sode bikarbone, a pola šolje destilovanog sirćeta. Zatvorite pregradu i vrata mašine. Namestite mašinu na najjaču temperaturu i izaberite najduži ciklus pranja koji postoji na vašoj mašini.

Neka mašina odradi pun krug, soda bikarbona i sirće će u potpunosti očistiti i dezinfikovati unutrašnjost mašine.

Preporuka:   Evo kako da hrana u frižideru ostane sveža, da se nikada ne pokvari!

Umesto sirćeta u pregradu možete usuti samo 1 do 1,5 šolju svežeg limunovog soka. Na taj način ćete dezinfikovati mašinu, ukloniti neugodne mirise i ostatke praška. Ovo će biti posebno korisno ako imate problema sa rđom.

Proces čišćenja obavljajte svaka tri meseca i češće, ako često perete masnu i prljavu ili radničku odeću.

Ako se vaša odeća oseća na vlagu posle pranja moguće je da je problem u mašini. Da biste uklonili taj miris pomoći vam može ulje od karanfilića. Stavite 10 kapi u bubanj i uključite da mašina odradi pun ciklus na višoj temperaturi.

 
Pin It

Čitajte još...

Preporuka:   Kako izbeliti zube kod kuće - izbeljivanje zuba hidrogenom

FB Komentari

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Kako očisiti veš mašinu”

  1. […] Preporuka je i da pri pranju veša u deterdžent obavezno sipate i jednu kašičicu sode bikarbone. Na taj način takođe produžavate vek trajanja mašine a veš će biti blistaviji i sjajniji, bolje opran. Pročitajte detaljnije članak o korišćenju sode bikarbone za čišćenje veš mašine. […]

    • irena.karadja каже:

      Dodajte malo sode bikarbone u deterdzent i masina ce vam biti 100 god ispravna . Dobro poznato je to da soda IZBJELJUJE VES i prema tome ne smije se dodavati ako vam je npr.posteljina sarena ,jer i sam deterdzent sapire boje 😀 Sodom se cisti bubanj od masine i to jedan put mjesecno ,ako zelimo grijace i bubnjeve bez kamenca i smrada

Leave a Reply

eXTReMe Tracker