Ad:

Kako se koriste interdentalne- medjuzubne četkice za zube

Pin It

Pre svega treba da znate da se interdentalne četkice  ne preporučuje svima: nekada su zubi tako gusto zbijeni da je i konac za zube teško provući između njih, pa bi interdentalna četkica mogla da nanese više štete nego koristi. Zato prvo treba da odabereta odgovarajuće sredstvo za čišćenje zuba.

Kada se preporučuju interdentalne četkice?

 Primenu interdentalnih četkica će vam savetovati stomatolog  ako prirodno imate veće razmake između zuba, ukoliko su vam međuzubni prostori prošireni zbog ranijeg oboljenja desni, kada nosite fiksne proteze ili iz nekog drugog razloga. Nekada se može desiti da su samo između nekih zuba prostori pogodni za čišćenje međuzubnim četkicama, dok je za ostale pogodniji ili pak kavidžet. Ne zanemarujte ove specifičnosti različitih zona svojih zuba ukoliko zaista želite pravilno da ih održavate.

Preporuka:   Kako očisiti veš mašinu

Koja je međuzubna četkica najbolja?

Pošto se ove četkice  prave u različitim veličinama njihovo obeležavanje zavisi od proizvođača. Generalno, najbolja međuzubna četkica za jedan međuzubni prostor je ona koju bez jakog otpora i bezbolno možete provući. U početku je, međutim, zbog upale i otoka desni ovaj proces svakako neprijatan. Najbolje je da vam stomatolog odredi veličinu četkice ili ako to ipak sami radte da u početku izaberete najmanju veličinu.
Postoji i set četkica sa različitim veličinama za osoe koje imaju krunice veće i manje razmake izmedju zuba ili im pak pojedini zubi nedostaju.

Kada prvi put koristite međuzubnu četkicu možete očekivati blago krvarenje desni. Ali ne brinite, desni ne krvare zato što ste ih povredili već zato što se na tom prostoru dugo zadržavala hrana, kao i zbog zubnog kamenca koji sužava prostor izmedju zuba.

Preporuka:   Izbeljivanje zuba aktivnim ugljem za nedelju dana

Kako čistiti?

I kod običnih četkica i kod  četkica sa držačem važno je da radni deo (to je ona jelkica) uvek bude horizontalan. Lagano ga unesite u međuzubni prostor, tražeći ugao pod kojim možete napredovati bez većeg pritiska.
  Nežno potiskujte četkicu do kraja. Ukoliko u nekom trenutku osetite otpor ili bol najbolje je stati, vratiti četkicu istim putem i lagano nazad, pa krenuti iz početka. Svaki medjuzubni prostor obradite samo jednom pa operite četkicu pod mlazom vode. Zapamtite da nikada ne treba preterano jako gurati četkicu između zuba, jer ukoliko ona jednostavno nema gde da prođe možete bespotrebno povrediti desni.

Kako se međuzubna četkica čuva?

Posle svakog pranja četkicu treba pažljivo oprati i ostaviti je da se na vazduhu osuši.
Četkicu treba promeniti kada joj se vlakna izdeformišu jer ona tada više ne može kvalitetno očistiti svaki prostor.

Preporuka:   Tufnasta jaja, kako ofarbati?
Pin It

FB Komentari

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

eXTReMe Tracker