Ad:

Kako ukloniti žute nokte?

Pin It

Kaže se da su nokti ogledalo zdravlja i boja zdravih noktiju je ružičasta boja. Ako se na noktima pojavi žuta boja, nekoliko razloga može biti uzrok tome. Najčešći razlozi zbog kojih se javljaju žuti nokti su  zdravstveni poremećaji, gljivična infekcija, posledice pušenja ili čak i zbog pogrešnog nanošenja laka za nokte. Zdravi nokti nisu bitni samo za lepotu, već i zdravstveni razlozi nisu zanemarjivi. Zdravi nokti povlače za sobom i zdrave prste, jer nokti štite krajeve prstiju od povreda i pritiska kojima se svakodnevno izlažu.

Koji su najčešći uzroci žutih noktiju?

Glavni razlog žutih noktiju – pušenje – ovo je najčešći uzrok žutih noktiju. Katran i nikotin prouzrokuju javljanje žute boje na noktima i definitivno najbolji način za rešavanje problema žute boje noktiju je hitan prestanak pušenja. Ako se pak ne možete odlučiti da prestanete sa pušenjem, između dva uvlačenja dima cigaretu odložite u pepeljaru umesto što je svo vreme držite između prstiju.

Preporuka:   Tačkasti nokti - lakiranje noktiju

Može biti i  zdravstveni problem – pojava žutih noktiju može biti usled nekih zdravstvenih problema, npr. bolesti jetre, pluća ili bubrega, nedostatak gvožđa i cinka ili dijabetes. Tako da ako primetite da su vam nokti žuti, a imate simptome koji ukazuju na neko od prethodno navedenih stanja dobro bi bilo da se obratite svom lekaru za dodatne savete.

Gljivična infekcija noktiju – pojava žutih noktiju biti prouzrokovana i gljivičnom infekcijom ili psorijazom. Nokti su tada tamno žuti ili svetlo smeđe boje, ljušte se i imaju neprijatan miris. Gljivična infekcija i psorijaza se leče adekvatnim lekovima koje će vam prepisati lekar.

Nepravilno lakiranje noktiju – nokti veoma često požute kada su izloženi toluenu, formaldehidu i dibutilftalatu, sastavnim delovima lakova za nokte.  Nepravilno korišćenje laka za nokte, posebno ako se radi o tamnijim bojama laka, ostavljaju tamne i žute mrlje na noktima.

Preporuka:   Pčelice na noktima - lakiranje noktiju

 

Kortisni saveti za pravilno mazanje laka za nokte

  • trebalo bi obavezno koristiti podlogu za lak, jer podloga za lak ublažava direktni kontakt nokta i štetnih sastojaka koje u sebi sadrži lak za nokte,
  • izbegavati što je više moguće tamnije boje laka za nokte,
  • povremeno ne lakirati nokte, ostaviti nokte da se „odmore“, bez laka,
  • nakon korišćenja acetona za nokte, detaljnoi isprati ruke jer i najmanji ostatak acetona vremenom izaziva  žutu boju noktiju.

 

Saveti za uklanjanje žute boje noktiju

Ako je žuta boja noktiju nastala usled neadekvatne upotrebe laka za nokte evo par saveta kako ukloniti žutu boju noktiju, tu neprijatnu boju:

  • Porebno je nekoliko minuta potopite nokte u sveži limunov sok u koji prethodno doda malo sode bikarbone. Kiselina limunovog soka pri mešanju sa sodom bikarbonom omogućava uklanjanje neugodne žute boje.
  • Tablete za zubne proteze pored toga što su namenjene za izbljivanje zuba, veoma uspešno rešavaju problem žutih noktiju. Potrebno je da ubacite tabletu u vodu i u toj vodi u kojoj se otopila tableta potopite nokte nekoliko minuta.
Preporuka:   Kako sprečiti pucanje noktiju?

Po potrebi treba ponoviti prethodne postupke za uklanjanje žute boje noktiju.

 

Pin It

FB Komentari

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

eXTReMe Tracker