Ad:

Portfolio dijeta, najzdravija dijeta po istraživanju naučnika!

Pin It
Portfolio dijeta

Nauka potvrdila: Portfolio dijeta je najzdravija! Najbolja ishrana za zdravo srce je takozvani Portfolio plan ishrane, koji se uglavnom sastoji od orašastih plodova, soje, zelenog lisnatog povrća, ovsa i mahunarki. 

To je relativno nova dijeta koja podrazumeva povećanje unosa biljnih sterola, monozasićenih masnoća i vitamina E iz orašastih plodova, biljnih vlakana i proteina.

Takva ishrana podrazumeva smanjen unos zasićenih masnoća i soli.

Kanadski istraživači su otkrili da pridržavanjem Portfolio plana ishrane snižava krvni pritisak u proseku za dva procenta više u poređenju sa do nedavno najefikasnijom DASH dijetom (ova podrazumeva unos voća, povrća, ribe i orašastih plodovam ali joj nedostaju zasićene masti).

Naučnici su preporučili ovu dijetu nakon sekundarne analize podataka prikupljenih u studiji iz 2011. o efektima Portfolio dijete na holesterol.

Preporuka:   Kako smršati zdravo- doručak za mršavljenje

“Ovo je vrlo važno otkriće o povezanosti ishrane i zdravlja”, kaže dr Dejvid Dženkins sa Univerziteta u Torontu koji je učestvovao u studiji.

Visok krvni pritisak i holesterol su najveći faktori rizika za srčane bolesti i moždani udar. Ovi zdravstveni problemi obično podrazumevaju uzimanje specijalnih lekova. Međutim, ishrana mnogo utiče na te faktore.

“Otkrili smo da je plan ishrane efikasan koliko i početna doza prosečnog leka za visok krvni pritisak. Istraživanja su pokazala da ishrana sasnovana na biljnim namirnicama, pri čemu se prednost daje onima koje su bogate proteinima, uljima i vlaknima, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i šloga”, rekao je profesor Dženkins.

Ranije studije su pokazale da i individualne komponente Portfolio plana – orašasti plodovi, sojin protein i viskozna vlakna – efikasno snižavaju krvni pritisak.

Preporuka:   5 najzdravijih domaćih namirnica

Studija je objavljena u stručnom časopisu “Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Disease”.

Pin It

FB Komentari

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Portfolio dijeta, najzdravija dijeta po istraživanju naučnika!”

  1. Aleksandar каже:

    C-9 je najzdravija dijeta koja vas vodi put zdravlja i željenih oblina.

Leave a Reply

eXTReMe Tracker