Ad:

Prirodne kupke – recepti za biljne kupke

Pin It
Prirodne kupke

Kupovne kupke za kupanje su načinjene od hemije i prirodnih sastojaka, pa ma koliko da su prirodne u njima ima tragova štetnih sastojaka za našu kožu. Ovim prirodnim kupkama spravljenim u svom domu same biramo od čega ćemo ih napraviti, ne sadrže hemiju, a neguju telo isto kao i kupovne kupke.

Recepti za kupke
 • Četiri pune šake LISTOVA RUZMARINA preliju se ključalom vodom i ostave neko vreme da odstoje. Zatim se čaj procedi isipa u kadu s vodom. Kupanje bi trebaloda traje dvadesetak minuta, a efekat kupke će se pojačati snažnim trljanjem tela oštrom rukavicom. Ruzmarin podstiče rad srca i krvotok, čisti pore i osvežava kožu. Zato se kupke sa ruzmarinom preporučju za rasanjivanje. Nakon ove kupke treba se istuširati hladnom vodom.
 • Četiri šake LIPOVOG CVETApreliju se ključalom vodom i ostave da malo odstoje. Zatim se čaj procedi i sipa u kadu s vodom. Ova kupka deluje umirujuće i preporučuje se pre spavanja. Posle nje se ne bi trebalo tuširati.
 • BOROVE IGLICE kuvaju se pola sata i ostave da odstoje preko noći. Zatim se tečnost ocedi ikoristi po jedna šolja za svaku kupku. Ova kupka se preporučuje za osveženje.
 • Šest LIMUNOVA sa korom se iseče na kolutiće i stavi u posudu sa vodom da odstoji nekoliko sati. Zatim se tečnost sipa u kadu sa vodom. Ova kupka čini kožu mekšom i deluje umirujuće.
 • Tri neprskana LIMUNA iseckaju se zajedno sa korom i pomešaju sa tri šolje JABUKOVOG SIRĆETA. Mešavina se dobro zatvori i ostavi da stoji nekoliko sati. Ovako dobijeno sirće sipa se u kadu, a kad uđete u kadu dodajte i izgnječen limun, a po želji i jednu kesicu pene za kupanje. Posle ove kupke koža postaje gipka i svetla.
 • Svež LIMUN može se koristitiza trljanje tela pri kupanju u vodi kojoj je dodato bilo koje sredstvo za kupanje.
 • Dve kašike MAJORANA potope se u litar vrele vode, ostave da odstoje i zatim procede. Tako dobijen koncentrat majorana nalije se u kadu sa vodom temperature 37° C. U kadi treba ležati i odmarati se najmanje 10 minuta.
 • Pregršt LISTOVA LOVORA prelije se s dva litra vode i kuva oko 20 minuta, a zatim sipa u vodu za kupanje kojoj istovremeno treba dodati i grančicu svežeg lovora. Kupka bi trebalo da traje 20 minuta, a nakon kupanja treba se dobro istrljati peškirom. Ova kupka koristi se za osvežavanje celog tela, uklanjanje tragova umora i poboljšanje cirkulacije krvi.
 • Smeša LEKOVITOG BILJA (200g) kuva se 5—10minuta, nakon čega bi tebalo da odstoji 10-20minuta. Zatim se procedi i čaj sipa u kadu s vodom. Lekovito bilje koje lakše otpušta svoje aromatične i lekovite sastojke ne treba kuvati već samo potopiti u vodu za kupanje 15 minuta, i pre ulaska u kadu izvaditi.
 • MIRISLJAVE BILJKE (3 šake listića nane, 2 šake cveta zove, 1 šaka cveta crnog sleza i 1 šaka kamilice) preliju se prokuvanom vodom i ostave da stoje 15 minuta. Procedjeni čaj se sipa u kadu s vodom za kupanje i doda 20 kapi ružinog ulja. Kupka bi trebalo da traje 30 minuta, a poslednjih 5 minuta treba snažno masirati celo telo.
 • Tri kašike isitnjenog cveta NEVENA kuvati 15minuta u pola litra vode.Proceditii u vodicu od nevena umešati 5 kašika meda. Ovu mešavinu dodati vodi za kupanje.
 • EKSTRAKT HRASTOVE KORE (kupuje se u apotekama) koristise za kupke namenjene nečistoj koži i koži sa proširenim porama. Deset do petnaest kapi ekstrakta sipa se u vodu za kupanje. Ova kupka se preporučuje jednom nedeljno, naročito onima koji se preterano znoje.
 • Kupka od EUKALIPTUSA (10—15kapi ekstrakta) deluje antiseptično i preporučuje se protiv prehlade.
 • Kupke od ALGI opuštaju, a imaju i izvanredno lekovito i antiseptično dejstvo. Ove kupke oslobadaju telo od toksina i ublažavaju reumatske i druge bolove u zglobovima i mišićima. Pripremaju se odpraha algikojisemoženabaviti u apotekama.
Preporuka:   Hrana za uvećavanje grudi. Jedite ove namirnice da bi vam porasle grudi!

OSTALE KUPKE

 • Kupka od PŠENIČNIH MEKINJA priprema se tako što se 1 kg mekinja kuva u vodi 10 do 15minuta. Tako dobijena kaša sipa se u vodu za kupanje. Ovakva kupka čisti pore i kožu čini mekšom. Preporučuje se i onima koji ne podnose sapun.
 • U tri litra zagrejanog mleka umeša se 200 g PŠENIČNIH KLICA i kuva uz stalno mešanje. Pri tome će se sve pšenične klice raspasti. Zatim se tako dobijena kaša sipa u kadu sa vodom zajedno sa malo meda rastvorenog u toplom mleku.
 • Dva litra MLEKA se zagreje i u zagrejano mleko umeša jedna šolja MEDA. Ova smeša sipa se u kadu s vodom. U vodi treba ostati najmanje 20 minuta.
 • Šolja SIRČETA doda se u mlaku vodu za kupanje. Kupka bi trebalo da traje 10 minuta i preporučuje se za suvu kožu i protiv svraba.
 • U kadu sa toplom vodom stavi se 250-500 g MORSKE SOLI. Ova kupka osvežava, podstiče krvotok i otklanja umor.
Preporuka:   Vežbe disanja za zategnut stomak!

 

Pin It

FB Komentari

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

eXTReMe Tracker