Ad:

Prirodne boje – Bojenje jaja na prirodan način

Pin It
Bojenje jaja prirodnim bojama

Ako imate malu decu, obožavate Uskrs, a još više volite da jedete uskršnja jaja, onda je ono što vam sigurno treba: prirodna boja za jaja. Bojenje jaja na prirodan način u stvari i jeste izvoran način na koji su naše bake i preci farbali.

Nekada nije bilo veštačkih boja niti svih ovih materijala koje danas imamo dostupne. Jedno je sigurno: prirodno je najzdravije, i ako se već mora pojesti veća količina jaja, onda makar neka znamo da su zdrava i neškodljiva po zdravlje. Mi vam donosimo nekoliko načina kako da ofarbate jaja sa prirodnim sastojcima.

Farbanje jaja u plavo-sivu boju

Da biste dobili ovu nijansu za vaša uskršnja jaja, potrebno je da izmešate 1 šolju smrznutih borovnica sa 1 šoljom vode. Lagano podgrejati do sobne temperature, a potom izvaditi borovnice.

Preporuka:   Kako se pravilno jede med- da li med moramo jesti drvenom kašičicom

Farbanje jaja – plava boja

Isecite 1/4 glavice ljubičastog kupusa na komadiće i dodajte 4 čaše ključale vode. Sipajte i 2 supene kašike sirćeta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a kupus izvadite rupičastom kašikom.

Farbanje jaja – žuto-zelena boja

Ogulite 6 žutih jabuka. Prokuvajte ih u 1 1/2 šolji vode oko 20 minuta. Ocedite. Dodajte 2 supene kašike sirćeta.  Dodajte 150 grama isečenih vrhova komorača i prelijte sa 1 1/2 šolje vode. Ostavite da odstoji i procedite. Dodajte 2 supene kašike sirćeta. Potom obe tečnosti izmešajte i u njima farbajte jaja.

Farbanje jaja – narandžasta boja

Ogulite 6 glavica luka i uzmite ljusku te je prokuvajte u 2 šolje vode na 15 minuta. Dodajte 3 supene kašike sirćeta.

Preporuka:   Predlog dekoracije jaja za uskrs i uskršnji zeka od salvete (fotografije)

Farbanje jaja – jarko narandžasta boja

Prokuvajte 2 supene kašike aleve paprike u 1 šolji ključale vode. Dodajte dve supene kašike sirćeta.

JAJA - Farbanje prirodnim bojana

Farbanje jaja – žuta boja
Bogato žuta boja: Prokuvati 150g isečene šargarepe u 1 1/2 šolji vode oko 15 minuta. Dodati 2 supene kašike sirćeta.

Jarko žuta boja: Prokuvati ljusku od 6 oguljenih pomorandži u 1 1/2 šolji vode oko 20 minuta. Procediti i dodati 2 supene kašike sirćeta.

Farbanje jaja – braon boja

Dodajte 1 supenu kašiku u 1 šolju skuvane jake crne kafe.

Farbanje jaja – ljubičasta boja

Pomešajte 1 šolju soka od crnog grožđa sa 1 supenom kašikom sirćeta.

Kako biste ofarbali jaja, uvek u prethodno pripremljenu prirodnu boju stavite sveža jaja i kuvajte ih oko 10ak minuta. Sirće se uvek dodaje kako bi fiksiralo boju i dalo joj trajnost. Nakon što se jaja skuvaju, isključite vatru i ostavite ih da se potpuno ohlade u toj tečnosti. Na taj način ćete dobiti intenzivniju boju. Jaja na kraju možete premazati uljem , ili kako su naše bake radile – slaninom, kako bi dobila lep završni sjaj.

Preporuka:   Saveti za kupovinu novogodišnje jelke
Pin It

FB Komentari

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

eXTReMe Tracker