Ad:

Saveti kako da brzo zaspite!

Pin It
kako brzo zaspati
Ako ne spavate dovoljno, koncentracija i pažnja su vam slabije, a povećan je rizik i od srčanih bolesti. Ali uz ove trikove možete da zaspite u veoma kratkom roku i spavate mnogo bolje nego ranije

Milioni ljudi imaju problema sa insomnijom ili nekim drugim poremećajem sna. A poznato je da je nedostatak sna jako loš za naš organizam.

Ako ne spavate dovoljno, koncentracija i pažnja su vam slabije, a povećan je rizik i od srčanih bolesti. Ali uz ove trikove možete da zaspite u veoma kratkom roku i spavate mnogo bolje nego ranije.

1) „ISKLJUČITE SE“ SAT VREMENA PRED SPAVANJE
Ako ležete u ponoć, u 11 uveče prigušite svetla i ugasite električne uređaje. Izgradite sebi drugačiju rutinu pred spavanje. Mobilni telefon, laptop i televizor ne treba da vam zrače pred spavanje, jer se nećete uspavati pored njih.

Preporuka:   Kako se osloboditi bubašvaba zauvek. Provereno deluje.

2) ISTUŠIRAJTE SE
Topli tuš ili topla kupka mogu vam biti od velike koristi. Temperatura tela se brzo spušta kada izađete iz zagrejanog kupatila, a istraživanja su pokazala da smanjenje temperature može da izazove pospanost, jer se brzina otkucaja srca smanjuje, a metabolizam se usporava. Tako će se i vaše telo i vaš mozak lakše ugasiti.

3) OBUJTE ČARAPE
Idealno bi bilo da vam pred spavanje ekstremiteti budu zagrejani, a ostatak tela malo manje topao. Jedna studija je otkrila da nošenje čarapa širi krvne sudove i podstiče protok krvi, što doprinosi uspostavljanju savršene temperature za spavanje.

4) PROBAJTE VEŽBU 4-7-8
Svima se desilo da bez obzira na sve što su pokušali ne mogu da zaspe. Vežbe disanja bi mogle da budu od pomoći u tom slučaju. Udahnite na nos (4 sekunde), fokusirajte se na pluća koja se ispunjavaju vazduhom, zadržite vazduh (7 sekundi) i lagano izdahnite na usta (8 sakundi).

Preporuka:   Da li se sme piti voda tokom obroka?

5) NE IDITE U KREVET DOK VAM SE NE PRISPAVA
Ako niste pospani, a odlučite da legnete u krevet, sigurno se nećete uspavati, nego će vam biti sve gore i gore što više vremena budete proveli u krevetu. Bolje i sedam sati sna, nego devet sati ležanja u krevetu.

6) USTANITE IZ KREVETA
Ako vam se ne spava, ležanjem u krevetu i prevrtanjem nećete se uspavati, nego ćete postati napeti. Ustanite i ne palite jako svetlo. Radite nešto što vas umiruje – čitajte, popunjavajte ukrštenicu, popijte čaj – bilo šta što je od pomoći.

7) NE GLEDAJTE U SAT
Što više gledate u sat, to će vam teže biti. Ako stalno proveravate koliko je sati, sve veći pritisak vršite na sebe da zaspite. Okrenite sat od sebe i ne proveravajte vreme. Ništa vam neće značiti saznanje koliko ima sati. Samo proverite da li ste dobro navili alarm i dalje ništa ne proveravajte.

Preporuka:   Kako proveriti da li su jaja sveža?

Pin It

FB Komentari

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

eXTReMe Tracker