Ad:

Šta raditi kada ujede pčela…

Pin It

Proleće je stiglo, a sa njim i pčele. Neretke su situacije kada vas pčela ujede. Evo šta u toj situaciji treba da radite.

Ujed pčele
 

Pre nego krenete sa tretmanima koji će vam odagnati bolove veoma je važno da znate koji su prvi simptomi alergijske reakcije na ubod pčele, a u tom slučaju se čim pre trebate javiti najbližoj stanici hitne pomoći. Ako primetite neobične otoke po telu i otežano disanje trebalo bi da se javite lekaru. Statistika kaže da svega jedan odsto populacije pati od ozbiljnih alergija na ubod pčele, a tri odsto od malo blažih oblika. Ako vas pčelica bocne dok ste napolju, evo šta treba da radite.

Preporuka:   Kako imati bolji seks, trik!

Oprezno izvucite žaoku. Stisnite kožu tik uz žaoku noktom, kreditnom karticom ili nožićem, da se podigne na površinu, a zatim je pincetom ili noktima pažljivo izvucite napolje. Pazite da ne stiskate žaoku jer ćete na taj način ispustiti još više venoma (otrova) koji sadrži.

Hladan oblog sa papainom. Ako u kući imate začin za omekšavanje mesa, pomešajte ga sa ledenom vodom, umočite gazu u mešavinu i stavite na ubod 10 minuta. Enzim koji se nalazi u sredstvu za omekšavanje mesa će omekšati mesto uboda i sprečiti širenje venoma. Isti taj enzim se nalazi i u papaji pa ukoliko ovo voće imate pri ruci stavite mali komadić na mesto uboda. Ako pri ruci nemate ni ovaj začin ni papaju onda sigurno imate pastu za zube koja će vam biti sjajna prva pomoć za ubod pčele.

Preporuka:   Dekoracija za slavu od salvete - futrola za escajg - džep za pribor za jelo

Smanjite upalu antihistaminicima. Kao prventivu uzmite tabletu od 25-30 miligrama antihistaminika koji će umanjiti uticaj otrova te smanjiti oticanje i svrab. sigurni smo da ukoliko imate klince kod kuće sigurno imate Flonidan “za svaki slučaj”.

Led kao spas. Na ranu odmah stavite i led umotan u pamučni peškirić i držite tako 20 minuta. Hladnoća sužava krvne sudove i na taj način sprečava otrov da se širi, a s druge strane izazvaće obamrlost mesta uboda i smanjiti bol i svrab.

Pin It

Čitajte još...

Preporuka:   Kako očistiti beli luk, za samo 10 sekundi

FB Komentari

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

eXTReMe Tracker